szegedi Banánblog

politika, közélet, kultúra, programok, Szeged! És banán...

Facebook



Utolsó kommentek

Címkék

1848 (1) agrármarketing centrum (1) alsóváros (1) augusztus 20 (1) autópálya (1) autós oktatás (1) baktó (1) baleset (1) banánblog (3) banán turmix (1) belváros (3) belvárosi híd (1) bicikli (1) bor tér (1) botka lászló (5) bűncselekmény (1) cégvezetők (1) csata (1) csepreghy nándor (1) cserbenhagyásos gázolás (1) csongrád megye (6) csongrád megyei önkormányzat (1) cyberbullying (1) dél alföld (1) dilatáció (1) dolgozók pártja (1) dóm (1) dóm tér (1) egyetem (8) facebook (2) farkasné pocsai blanka (1) fejlesztés (5) felsőoktatás (2) felújítás (5) felvételi (2) felvételi ponthatárok (1) fesztivál (7) fiatalok (6) fidelitas (2) fidesz (12) fidesz tagozatok (2) fkgp (1) forradalom (1) fröccs (1) fröccs kampány (1) gyimesi lászló (4) gyurcsány (1) haág zalán (2) hajós andrás (1) halfesztivál (1) harrach péter (1) híd (2) hírcsárda (1) hoffmann rózsa (2) hőmennyiségmérő (1) hungarikum fesztivál (1) hüvös lászló (1) időjárás (2) ifjúsági ház (1) iskola (1) iwiw (1) jate klub (2) jesz (1) jobbik (6) juhász gyula (2) kajak kenu vb (1) kalmár ferenc (1) kdnp (5) kettős állampolgárság (1) kezdet (1) kiskundorozsma (2) kohári nándor (3) körforgalom (2) kormány (1) korrupció (1) közgyűlés (2) lmp (2) lopás (1) m43 (1) magyar anna (2) matolcsy györgy (1) mdf (1) megyei közgyűlés (1) miklós péter (1) molnár f árpád (1) mszp (5) nagy lászló (1) napsütés (2) nemzetközi tiszai halfesztivál (1) nif (1) nyár (2) nyelvvizsga (1) oktatás (2) oktatási reform (1) orbán viktor (1) óvás (1) panelprogram (1) pártok (1) piac (2) posta (1) programajánló (3) rácz tibor (1) receptajánló (1) rózsavölgyi józsef (1) sándorfalvi úti tanpálya (1) sárga üdülőtelep (1) sódar istván (1) solymos lászló (2) subasa (1) szabadságharc (1) szabó gábor (1) szdsz (1) szeged (33) szegedi tudományegyetem (5) szeged ifjúsági napok (3) szentmihály (2) szent gellért fesztivál (1) szent istván tér (1) szin (3) szőreg (4) szőregi csata (1) szote klub (2) szte (4) tápé (2) tarhonya fesztivál (1) tisztújítás (4) tömegközlekedés (2) tóth péter (1) trolibusz (1) turul szövetség (1) ujhelyi istván (1) újszeged (4) utak (1) vadaspark (1) választás (1) választási rendszer (1) városvezetés (3) velő miklós (1) villamos (2) wikileaks (1) zagyva györgy gyula (1) Címkefelhő

Érzi saját vesztét az LMP?

2011.08.09. 09:47 | szegedi Banán | 12 komment

Címkék: választás választási rendszer lmp

A választási rendszert átalakítani hivatott javaslatukból legalábbis elég egyértelműen ez derül ki. Eltörölné az ajánlószelvény intézményét, és lecsökkentené a Parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt 3%-ra. E szerint elég lenne 120.000 + 1 szabad, demokrata szavazó ahhoz, hogy az LMP az Országgyűlésben maradjon.

Talán már így is rengeteg munkájukba tellett, mire összegyűjtötték az ajánlószelvényüket, vagy csak a náluknál is kisebb pártoknak akarnak kedvezni? Érzik, hogy a szél kifelé fújja őket az ajtón, vagy csak a Munkáspártot is a Parlamentbe akarják juttatni a 3%-os bejutási küszöbbel? Nem tudni, viszont azt igen, hogy eszerint kb. százhúszezer szavazattal már a Parlamentben ülhetnének új pártok is.

Minden esetre a tisztelt más politikusoknak felhívnám a figyelmét egy aprócska dologra. Azt mondják, hogy lehetne más a szükséges ajánlószelvények számának emelése helyett, ugyanis az igazságtalan a kisebb pártokkal szemben. Ezzel egy probléma van, mégpedig az, hogy a választókerületek is nagyobbak lesznek, van, amelyik körülbelül a duplájára növekszik, közel mindegyik. Így értelem szerű az is, hogy a kopogtató cédulák számát is emelik, mert a tisztelt más politikusok gondolkodása szerint az eddigi, kisebb országgyűlési egyéni választókerületekben összegyűjtött cédulamennyiséggel a nagyobban is elindulna, ha a szavazók számát tekintjük alapnak, akkor körülbelül fele annyi ajánlószelvénnyel tudnának elindulni a más párt egyéni képviselői.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedibanan.blog.hu/api/trackback/id/tr473136281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.08.09. 10:44:45

Az LMP és az Szdsz egymásra vetítése sekélyes gondolkodásra vall, pláne ha ezt még egy posztban is írod meg. Ahhoz egy kicsit többet kellene olvasni, utánanézni. Alaptalan.

Az ajánlócédulák rendszere úgy, ahogy van, fölösleges és a visszaélések melegágya, ez közismert. A Fidesz javaslatában ehhez képest még növekedett is az egy választóra jutó mennyiség. Nem hogy javítana a rendszeren, de tovább rontja, érdekeinek megfelelően.

Az LMP nem érzi a vesztét, ugyanis már 6-10% között mozog a népszerűsége a biztos szavazók között, és ez csak növekedni fog, tehát az ő érdekük is az lenne, hogy megmaradjon a limit.

A Munkáspárt 3%-kal se jutna be, sőt, ugyanez a 4 (5) párt került volna be a parlamentbe 3%-kal is. Miért lenne olyan nagy baj, ha mások is hallathatnák a hangjukat? Minimum a 4%-ot vissza kellene állítani, ami 1990-ben volt.

szegedi Banán · http://szegedibanan.blog.hu 2011.08.09. 14:33:18

@iii: Az LMP és az SZDSZ egymásra vetítése nem vall sekélyes gondolkodásra, még ha ezt egy posztban meg is írom... A Centrum Párttal is ez a helyzet. Ha ismered a mögöttük álló személyeket, akkor tudhatod te is.

A Fidesz javaslatában nem növekedett meg az ajánlószelvény egy választóra jutó száma. Ugyan úgy 1 marad. Csak egy jelöltnek, a kétszer annyi szavazópolgártól kétszer annyi ajánlást kell összegyűjteni.

Az LMP érezheti a vesztét, az SZDSZ és az MDF is csalódott a közvélemény kutatásokban, és mi is, amikor 2009-ben Bokros az 5% alól behúzta az MDF-et az EP-be. Három év pedig pontosan elég arra, hogy a mért 5-6% 2-3%-os választási eredménnyé alakuljon. Nézd meg az MSZP 2010-es, és 2006-os választási eredményét, mennyit tud változni...

A Munkáspárttal csak példálóztam, de egyébként az LMP-ről sem gondolta senki, hogy Parlamentbe kerül, még az is lehet, hogy a Munkáspárt élt, él és élni fog...

2011.08.09. 15:10:26

@szegedi Banán: Sajnos, nem vagy tisztában a Fidesz javaslatával. Ők a jelenlegi 176 helyett 100-120 egyéni képviselőt javasolnak (tehát a felénél, 88-nál jóval többet), a cédulaszámot viszont duplájára növelnék.

Én ismerem a mögöttük álló személyeket, ezért mondom, hogy teljesen alaptalan. Az LMP-nek semmi köze az Szdsz-hez, ami önmagában nem erény, de tény. A Centrum Párthoz meg pláne. Ezért mondom, hogy ez egy kommentárban elmegy, de itt súlyos félrevezetés.

A 2-3 év arra lesz elég, hogy a jelenlegi 40% körüli csalódott, pártnélküli szavazó egy része megtalálja az LMP-t. Szinte esély sincs arra, hogy kiessen, ahhoz nagyon nagy hibát kellene elkövetni.

szegedi Banán · http://szegedibanan.blog.hu 2011.08.10. 07:48:33

@iii: Tisztában vagyok a Fidesz javaslatával, jobban, mint te azt gondolod. Az egyéni körzetek száma még bizonytalan, de számoljunk az általad említett körülbelüli 110-es számmal. Ez valóban több, mint a fele a jelenleginek, viszont, ha megnézed a jelenlegi körzetekben lévő szavazatszámokat, akkor láthatod, hogy van olyan körzet, ami (arányosított új választókerületeknél) duplájára növekszik, és van, ami nem... Ugyanis jelenleg igen aránytalanok a választókerületek, az újak pedig arányosabbak lesznek... Elvileg...

2011.08.10. 15:38:21

@szegedi Banán: Ennek mi köze a témához? Semmi. Lehet, hogy mellé fogtak vele, de azért várjuk ki a többi eredményt.

2011.08.10. 15:43:37

@szegedi Banán: Lényeg a lényeg, 1200 cédulánál lenne a jelenlegi cédulaarány folytatása, így tehát ez durván nehezebb. Tetejében az egész rendszer a visszaélések melegágya, fenntartása a nagy pártok érdeke. Még ha meg akarnánk tartani, akkor is lehetne olyant kitalálni, ami nem jár a választópolgárok zaklatásával.

szegedi Banán · http://szegedibanan.blog.hu 2011.08.10. 17:21:29

@iii: "Tetejében az egész rendszer a visszaélések melegágya, fenntartása a nagy pártok érdeke." - miért érdeke bármilyen, akár kicsi, akár nagy, akár jobboldali, akár baloldali pártnak a visszaélés? Ha már valakinek, akkor nem gondolod, hogy inkább a kis pártoknak lenne érdeke a "visszaélés"? Ők gyűjtik nehezebben....

"lehetne olyant kitalálni, ami nem jár a választópolgárok zaklatásával" - az ajánlószelvény intézménye nem zaklatás. A zaklatás az, amit a párton, és főleg a kis pártok csinálnak: naponta többször kopognak, csöngetnek minden lakásba. Olyanok, mint a Jehova tanúi... A nagy pártok aktivistái végig mennek egyszer, de nem csöngetnek kétszer, nekik így is, úgy is összegyűlik. Többszörösét viszik be a pártszékházakba.
Mondjuk ma már az is egy jó kérdés, hogy melyik párt számít nagy pártnak? Csak a Fidesz? Vagy az MSZP is, amit a legújabb közvélemény kutatások szerint a Jobbik is ver? Vagy már a Jobbik is?

2011.08.10. 20:55:46

@szegedi Banán: Félreérthetően fogalmaztam. A visszaélések valóban elsősorban a kisebb pártok terepe, de főleg azért, mert a nagy pártok nem arra használják, amire létrehozták, hanem kvázi nulladik fordulónak. Fölöslegesen sokkal többet szednek össze, hogy ezzel akadályozzák a többi indulót. Ráadásul ezt még arrogánsan meg is indokolják.

De a nagy pártok (főleg a Fidesz, de az MSZP is) se mentesek a visszaélésektől, csak ők más irányból. Közismert a kitöltetlen cédulákkal való manipuláció, a hamis (dupla) cédulák átadása az ellenfélnek, az esélytelen jelöltek kitömése, stb., stb.

A nagy pártok (ld fent, kik ezek) törvénytelenül, kész listákkal mennek körbe. A beépített emberek a kiszolgáltatott választóktól (pl nyugdíjasotthonok, társasházak, stb.) szedik össze a cédulákat, az egésznek semmi köze ahhoz a hazugásághoz, hogy ez kapcsolattartás lenne a választókkal. Orbitális bullshit, ezt mindenki tudja.

De, ez zaklatás. Amikor az 5. párt is becsönget vasárnap délutáni szunyókálás közben, az bizony zaklatás. Valamint irdatlan munkára kényszerítik a kisebb pártok gyűjtőit, akiknek normális esetben lenne esélyük összeszedni a cédulát, csak éppen a "porszívó"-hadművelet nem hagy nekik. És még sorolhatnám a problémákat.

szegedi Banán · http://szegedibanan.blog.hu 2011.08.12. 07:49:14

@iii: "irdatlan munkára kényszerítik a kisebb pártok gyűjtőit, akiknek normális esetben lenne esélyük összeszedni a cédulát, csak éppen a "porszívó"-hadművelet nem hagy nekik."
Te komolyan azt gondolod, hogy azért nem sikerül összegyűjteni az ajánlószelvényeket a kisebb pártoknak, mert a Fidesz, vagy az MSZP összegyűjti előlük? Komolyan azt gondolod, hogy van olyan ember, aki odaadná a szelvényét az LMP-nek, mert az LMP-t támogatná, de mivel a Fidesz hamarabb megy, ezért neki adja oda? Szerinted van olyan ember, aki a személyes adatait is tartalmazó ajánlószelvényt odaadja olyan pártnak, akit nem támogat, csak azért, mert hamarabb jött az aktivistája? Nem irreális gondolkodás szerinted? Jó erre fogni persze...

2011.08.12. 07:59:01

@szegedi Banán: Igen, nagyon komolyan. Aki gyűjtött már cédulát, az ezt tudja. Az emberek többsége nem határozott szavazó, odaadja bárkinek. A legjobb módszer, amit hallottam: "Jó napot kívánok, az ajánlószelvényekért jöttem." És már adják is legtöbbször. Egy jó rész el se megy szavazni, az meg pláne odaadja.

Mi más célja lehet a szükségesnél sokszor több cédula gyűjtésének, mint a kisebb pártok gyengítése?

szegedi Banán · http://szegedibanan.blog.hu 2011.08.12. 10:33:23

@iii: pl. adatgyűjtés... És aki meg odaadja bárkinek, az meg is érdemli. Aki meg az LMP-nek akarja adni, úgysem adja oda a Fideszes, vagy MSZP-s aktivistának. Akármilyen dumával jön. Mert az általad említettre sokszor visszakérdeznek: Melyik párnak?...
süti beállítások módosítása